back

Taikurimestari Solmu Mäkelä
Taikurimestari Solmu Mäkelä:
ESIINTYJÄLEGENDA JA SIRKUSKERÄILIJÄ

Taikurimestari, sirkusalan keräilijä Solmu Mäkelä on syntynyt Viipurissa 18.6.1922. Hänen viihdetaiteilijauransa alkoi kiertävänä esiintyjänä Puolustusvoimien viihdekiertueilla rintamaolosuhteissa. Ura jatkui sodan jälkeen ja laajat kiertueet suuntautuivat Suomen kolkasta - kolkkaan. Mukaan tulivat myös alan seminaari- ja kongressimatkat pohjoismaihin ja erityisesti Saksaan sekä laajemminkin Euroopan eri maihin.

Erilaiset kiertueet ja esiintymiset maamme kouluissa ja huvitilaisuuksissa alkoivat 1950- luvulla. Erityisen merkittävän osa-alueen muodosti vuodesta 1951 esiintyminen Lasten Päivän Säätiön perustamassa Linnanmäen huvipuistossa. Siellä Solmu Mäkelä on vieraillut ja esiintynyt säännöllisesti. Hänen Linnanmäen Taikateatterinsa oli laajan yleisön ja monen alan harrastajan vierailukohde. Linnanmäen Taikateatteri ja Peacock- varieté tarjosivat mahdollisuuden tutustua taikuuden ja esiintymisen salaisuuksiin. Solmu Mäkelän välityksellä monille tarjoutui mahdollisuus saada lisää alan ammattitietoutta hänen laajojen ulkomaisten ystävyyssuhteidensa ansiosta. Solmu Mäkelästä kehkeytyi 1950 - 1980- luvuilla suomalaisen taikataiteen mestari.

Taikurimestari Solmu Mäkelästä ja hänen nimestään tuli käsite, niin yleisö kuin ammattipiireissäkin. Taikurimestari Mäkelä tunnetaan kaikkialla ja hänen asiantuntemukseensa luotetaan laajasti. 1980- luvulla Solmu Mäkelä perusti Linnanmäelle nuorille harrastajille suunnatun Sirkuskerhon, jonka toiminta jatkuu edelleen. Hän on pidetty vieras ja asiantuntija edelleen erilaisissa alan koulutustapahtumissa ja nuorten harrastajien leireillä.

Solmu Mäkelä oli vuosikymmenet itseoikeutettu Suomen Taikapiiri ry:n puheenjohtaja ja Simsalabim- lehden päätoimittaja. Hänet on nimetty Taikapiirin kunniapresidentiksi. Solmu Mäkelä osallistui aktiivisesti myös viihde, -estradi- ja sirkusalaa edustavan Esiintyvät Taiteilijat ry:n hallintoon, toimien pitkään mm. yhdistyksen hallituksen jäsenenä ja sihteerinä. Hänen välityksellään suomalaisviihdyttäjien lämpimät suhteet kiinteytyivät pohjoismaisten ammattiveljien lisäksi myös laajemmin ulkomaille.

Solmu Mäkelä on työskennellyt myös alan kansainvälisissä järjestöissä. Esimerkiksi vuonna 1981 järjestettiin Pohjola Nordenin Hanasaaren kulttuurikeskuksessa Helsingissä ensimmäinen laajempi yhteispohjoismainen Estraditaide Pohjoismaissa- kulttuuriseminaari, sekä Suomessa viiden vuoden välein pohjoismainen taikakongressi. Kautta vuosikymmenten suomalaisten taikureitten ryhmä on vieraillut hänen opastamanaan FISM:n maailmankongresseissa eri puolilla maailmaa.

Viimeisin ikimuistoinen kohtaus pohjoisen yleisön ja taikurimestari Solmu Mäkelän välillä oli 5.4.1998 Rovaniemellä Wiljami -salissa, jossa Solmu esitti kahlekuningas Timo Tuomivaaran 60 -vuotisjuhlassa numeronsa, jonka yleisö näki ensikerran samassa salissa jo Suomen olympiavuonna 1952 järjestetyssä huvitilaisuudessa.

Laaja juliste ja sirkuspostimerkkikokoelma Kiertuevuosiensa aikana Solmu Mäkelä on kerännyt Euroopan laajimman sirkusjuliste- ja aineistokokoelman, johon kuuluvat esimerkiksi maailman sirkusaiheiset postimerkit. Julisteita kokoelmissa on yli 10 000. Solmu Mäkelä on järjestänyt maamme museoiden ja näyttelypaikkojen kanssa yhteistyössä 104 sirkusaiheisten julisteiden näyttelyä. Linanmäen museossa oli kesäkauden 1997 ajan osa Solmu Mäkelän julistekokoelmista. Näyttelyssä oli yli 100 kehystettyä julistetta, sirkusaiheisia postimerkkejä ja mm. kaksi seinän kokoista Carter -sirkusjulistetta, joita ei aikaisemmin ole ollut esillä Pohjoismaissa. Linnanmäen upean näyttelyn arkkitehtina oli graafikko - lavastaja Kimmo Viskari.

Totta ja harhaa Teatterimuseossa Solmu Mäkelän kokoelmat ovat kiertäneet Pohjoismaiden lisäksi mm. Färsaarilla ja Saksassa. Yksi mielnkiintoisimmista näyttelykokonaisuuksista oli vuonna 1992 esillä Teatterimuseossa Helsingissä, osoitteessa Aleksanterinkatu 12. Teatterimuseo teki melkoista historiaa pystyttämällä kesäkaudeksi sirkuksen ja viihteen alaan liittyvän näyttelyn. Esillä oli Solmu Mäkelän kokoelmista taiten valittuja julisteita, valokuvia, esineitä ja harvinaisia asiakirjoja ym. Näyttelyn otsikoksi oli valittu osuvasti sirkusta ja magiaa kuvaava TOTTA JA HARHAA.

Teatterimuseo julkaisi näyttelyyn liittyvän 32 sivuisen kirjan. Totta ja harhaa kirjasessa esitellään tekstein ja kuvin ensisijassa taikurimestarijäsenemme vaiheita ja monipolvista artistielämää, mutta samalla myös sirkuksen ja varieteen kehitysvaiheita. Näyttelyn kokoaja Hanna-Leena Helavuori tutkailee teatterin ja sirkuksen historiaa, taustoja ja yhtymäkohtia, myös niiden eroavuuksia, unohtamatta mm. mykän elokuvan kautta tai äänielokuvaa. Teksti avaa mielenkiintoisen mahdollisuuden pohtia nykyisen laitosteatteriverkostomme ja toisaalta sirkuksen ja varieteen sekä kotimaisen elokuvatuotannon tilaa ja suhdetta toisiinsa. Täältä estradi- ja sirkustaiteen kantilta asiaa tarkastellessa esiin nousee hakematta ajatus kotimaisesta varieteeteatterista, jossa yhdistyisivät luontevasti kaikki ne viihteen/taiteen muodot, jotka Totta ja harhaa esitteen sivuilla mainitaan. Edelleen estradinäyttämön perustaminen kangastelee vain haaveiden ja illuusioiden tasolla, alan harrastajien ja tutkijoiden mielikuvituksissa.

Juhlamitali
Solmu Mäkelän 75 -vuotisjuhlavuoden kunniaksi professori, kuvanveistäjä Kimmo Pyykkö suunnitteli Solmu Mäkelä mitalin. Siitä lyötiin Rahapaja Oy:ssä hopeinen ja pronssinen mitali. Mitalihankkeen hoiti yhdessä Suomen Taikapiirin puheenjohtaja Timo Kulmakon kanssa Suomen Taikapiiri ry. Mitalit myytiin juhlavuoden aikana loppuun ja niistä tuli heti keräilyharvinaisuuksia.

Kansainvälinen taikurishow Suomen Taikapiiri järjesti yhdessä Timo Kulmakon kanssa Helsingissä Aleksanterin teatterissa Kansainvälisen taikurishown Solmu Mäkelän 75-vuotisjuhlan kunniaksi. Juhlassa esiintyi monia kansainvälisen tason viihdyttäjiä; Finn Jon Norjasta, Topper Martyn Ruotsista, Johnny Lonn Ruotsista ja kotimaiset huiput Jorma & Aino Airaksinen, Tatu Tyni ja Jyrki Niemi. Tilaisuuden juontajana oli taikurimestari Jukka Santanen.

Kirjat:
Suuri taikakirja (useita painoksia),
Taikoja taskusta,
Ihmeitä iloksi,
Taikurin taskukirja, WSOY

TA 150498


back