Magic Shop
Temput
Kirjat
Videot
Jonglööri
Jokeri
Taikapiiri
Nettitarjous
Tilaaminen

Timo Tuomivaara 60 vuotta

Timo Tuomivaara:
POHJOLAN HOUDINI 60-VUOTTA


Legendaarinen kahlekuningas ja taikurimestari Timo Tuomivaara (s. 7.4.1938 Posio) aloitti esiintyvän taiteilijan uransa jo kuusivuotiaana, löydettyään kotinsa ullakolta Ilmari Jäämaan kirjoittaman kirjan "Taikurin kirja". Aluksi taikurin uraan keskittynyt Tuomivaara koki sykähdyttävän hetken vuonna 1952 Rovaniemen Kansantalossa (Nyk. Wiljami). Talossa oli iltamat, joiden pääesiintyjänä oli legendaarinen taikurimestari Solmu Mäkelä. Mäkelän esiintyminen teki nuoreen 14 -vuotiaaseen taikuriin niin voimakkaan vaikutuksen, että hän ei sen jälkeen epäröinyt antautua päätoimisesti esiintyvän taiteilijan ammattiin.

Timo Tuomivaara esiintyi laajoilla kiertueilla eri puolella Suomea 1950 -luvun lopulta aina 1980 -luvulle saakka. Noihin vuosikymmeniin mahtuu tuhansia esiintymisiä. Hän esiintyi samoissa huveissa mm. Repe Helismaan, Tapio Rautavaaran ja Esa Pakarisen kanssa. Hän teki myös omia Haaste -kiertueitaan. Yleisö sai tuoda näytöksiin omia lukkojaan ja ketjujaan, joihin Tuomivaara sidottiin, mutta kerta toisensa jälkeen Tuomivaara, Pohjolan Houdini vapautui kahleistaan.

Timo Tuomivaarasta tuli hetkessä kuuluisa, kun hän esiintyi television Jatkoaika -ohjelmassa. Hänet kahlittiin käsi- ja jalkarautoihin ja lisäksi postisäkkiin ja upotettiin jopa uima-altaaseen. Tämän Suomen televisiossa esitetyn vapautumisen jälkeen esiintymispyyntöjä sateli kaikkialta. Samana vuonna Timo Tuomivaara teki kiertueen mm. Japaniin, esiintyen sielläkin laajoille yleisöryhmille mm. Japanin televisiossa.

Erilaiset juhlat ja huvitilaisuudet saivat Timo Tuomivaarasta suositun kahlekuninkaan, esiintyjän ja yleisötilaisuuksien vetonaulan vuosikymmeniksi. Yleisö seurasi ohjelmia yleensä syvän hiljaisuuden vallitessa, peläten pahinta. Kaikki kuitenkin sujui koko uran ajan onnettomuuksitta, vähäisiä loukkaantumisia lukuun ottamatta.
Eräs mieliin painunut kokemus tapahtui Salpausselän kisoissa vuonna 1977. Timo Tuomivaara kahlittiin pakkopaitaan ja nostettiin helikopterilla nilkoista sidottuna korkeuksiin. Vapautumisen piti tapahtua ennen kuin kannatteleva köysi palaa poikki. Vapautuminen onnistui, mutta melkoisia pelon hetkiä tuotti ennen vapautumista se, kun nilkoissa oleva köyden solmu alkoi liukua auki. Timo Tuomivaara selvisi tästäkin kokeesta voittajana. Vuonna 1978 Ounasvaaran kisoissa Timo Tuomivaara teki saman ohjelman, mutta nyt toinen jalka oli onnettomuuden seurauksena kipsattuna.

Timo Tuomivaara on kerännyt kiertuevuosiensa aikana laajan kokoelman erilaisia lukkoja ja kahleita sekä kahlekuninkaan rekvisiittaa. Usean tuhannen kilon painoiset välineet ovat löytäneet tiensä alan näyttelyihin ja odottavat lopullista sijoituspaikkaansa mahdolliseen perustettavaan viihdealan museoon, joka kangastelee mielessä maailmakuulun esikuvan "Suuren Houdinin" esikuvaa seuraten.

Timo Tuomivaara täytti 7.4.1998 60 -vuotta. Hänen juhlavuottaan kunnioittaakseen Suomen Taikapiiri oli mukana toteuttamassa juhlatilaisuutta Rovaniemellä 5.4.1998. Juhlanäytökset (2 kpl) järjestettiin samoissa tiloissa, joissa Timo Tuomivaara ensikerran, Suomen olympiavuonna 1952, näki taikurimestari Solmu Mäkelän esiintyvän. Kahden juhlanäytöksen ohjelmassa esiintyivät taikurimestarit Solmu Mäkelä, Reijo Salminen ja Timo Tuomivaara sekä Finn Aspen taikuripari Jorma & Aino Airaksinen, koomikko - viihdetaiteilija Markku Purho, taikuri Timo Kulmakko, nuorten Pm- taikuri Janne Raudaskoski sekä paikallisia esiintyjävoimia edustaneet muusikot Jukka Tirkkonen ja Ilmari Alakunnas ja Lapin balettiopiston tanssijat.

TK-TA 150498